Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia norweska słynie z prostych, ale pożywnych potraw. W kuchni tej główną rolę odgrywają ryby: dorsze, łososie, pstrągi oraz śledzie przygotowywane na wiele sposobów (wędzone, solone, smażone, suszone), a także owoce morza. Duży wpływ na wybór tego produktu ma położenie geograficzne Norwegii (dostęp do trzech mórz: Norweskiego, Północnego i Barentsa).
Kuchnia norweska jest bardzo zróżnicowana i bogata w składniki naturalne. Ryby Nie bez powodu kulinarnie Norwegia kojarzy się z rybami. Stanowią one jedno z naturalnych bogactw kraju i są eksportowane na szeroką skalę. Również na rodzimym stole cieszą się dużą popularnością, ale najpopularniejszy nie jest łosoś, lecz dorsz. Poza tym jada się śledzie (niezwykle słone), makrele, pstrągi i mintaje. Ryby zwykle piecze się na patelni lub na grillu albo gotuje. Następnie polewa się je jasnym sosem i podaje z ziemniakami i warzywami. Szczególnym rodzajem ryby jest tørrfisk - suszony na słońcu, na specjalnych drewnianych rusztowaniach dorsz. Ryba jest niezwykle aromatyczna, a jej ojczyzną są Lofoty. Regionalne mięsa i sery Kuchnia norweska słynie także z mało znanych na świecie przysmaków mięsnych z baraniny, reniferów, wielorybów czy fok. Do najbardziej znanych potraw mięsnych zalicza się: Får i kål (baranina w kapuście); czy Reinsdyrstek (kotlet z renifera). Podstawowym dodatkiem do dań (podobnie jak w Polsce) są ziemniaki. Kuchnia norweska to także różnorodność serów, do najpopularniejszych należą: Jarlsberg (łagodny, o orzechowym smaku i zwartej strukturze); Gjetost (ser kozi, o zwartej strukturze i słodkawym smaku, barwiony karmelem ); Nokkelost (produkowany z odtłuszczonego mleka, mocno przyprawiany); Pultost (wytwarzany z serwatki, karmelizowany, o słodkim smaku i zapachu). Owoce Norwegowie wykorzystują wszelkie bogactwa leśne, lubują się głównie w malinach, jagodach, które dodają do deserów. Najbardziej wartościową i cenioną maliną Norwegii jest moroszka - drobna o pomarańczowym zabarwieniu, prawdziwy przysmak i częsty dodatek deserów. Jeśli chodzi o przyprawy, to Norwegowie dość późno poznali ich smak, dlatego stosują je w niewielkiej ilości, a są to najczęściej: gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Alkohole W Norwegii bardzo popularna jest wódka destylowana Aquavit wytwarzana z ziemniaka lub zboża, a doprawiana kolendrom, kminkiem, cynamonem, goździkami i koprem włoskim. Charakterystyczne jest także grzane wino Glögg, przyprawiane goździkami, laskami cynamonu i cukrem. Potrawy W kuchni norweskiej do dziś zachowały się odwieczne potrawy rolników i rybaków. W sobotę na obiad podaje się zwykle naleśniki lub kaszę na mleku, zaś w niedzielę pieczeń, zrazy lub gotowaną rybę. Baranina trafia na stoły głównie jesienią, kiedy zaczyna się sezon uboju owiec. W przypadku potraw z reniferów, mięso kroi się na plastry, podsmaża się i dusi, a sos zaprawia się kwaśną śmietaną. Do mięsa podaje się ziemniaki i ubite na zimno borówki. Tradycyjnym daniem obiadowym w Norwegii są też klopsy mors kjøttkaker, w których nie ma nic nadzwyczajnego, ale oto właśnie chodzi w kuchni norweskiej – potrawy mają być proste, kaloryczne i pożywane. Fast foody
W menu norwegów swoistym fenomenem są parówki, które spożywa się z wszystkim (z naleśnikami, ziemniakami, mięsem), pod każdą postacią (pieczone, grillowane, gotowane) i o każdej porze dnia (lunch, śniadanie, obiad, kolacja). Warto też dodać, że Norwegowie pomimo przywiązania do tradycji kulinarnych często spożywają dania typu fast food, są to głównie kurczaki z rożna i pizza. Będąc w Norwegii warto spróbować specjalności tutejszej kuchni. Nawet najbardziej wybredni smakosze na pewno znajdą tu coś dla siebie. W ostatnich latach doceniono kuchnię norweską również za granicą, potwierdzeniem na to jest potrójna wygrana norweskich kucharzy i szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or. Norwegia - miasta
Norwegia - co warto wiedzieć
Kuchnia Norweska - komentarze:
Kuchnia Norweska - dodaj komentarz:
|